Imagen (13).jpg

2016

Uruguay – Fray Bentos Cultural-Industrial Landscape

Back to the World Heritage List    

Located on land projecting into the Uruguay River west of the town of Fray Bentos, the industrial complex was built following the development of a factory founded in 1859 to process meat produced on the vast prairies nearby. The site illustrates the whole process of meat sourcing, processing, packing and dispatching. It includes buildings and equipment of the Liebig Extract of Meat Company, which exported meat extract and corned-beef to the European market from 1865 and the Anglo Meat Packing Plant, which exported frozen meat from 1924. Through its physical location, industrial and residential buildings as well as social institutions, the site presents an illustration of the entire process of meat production on a global scale.

Uruguay – Paysage culturel industriel de Fray Bentos

Retour à la Liste du Patrimoine Mondial

Construit sur une avancée de terre sur le fleuve Uruguay, à l’ouest de la ville de Fray Bentos, le complexe industriel est né du développement d’une usine de salaison de viandes fondée en 1859 dans le but de tirer partie de l’élevage de bétail qu’abritaient les immenses prairies voisines. Illustrant toute la chaîne de la viande –approvisionnement, transformation, emballage et expédition- le site comprend des bâtiments et des équipements de la Liebig Extract of Meat Company, qui exporta du concentré de viande et du corned-beef sur le marché européen à partir de 1865 et de l’Anglo Meat Packing Plant, qui exporta de la viande surgelée à partir de 1924. La combinaison du lieu, de l’ensemble industriel, des logements et des institutions sociales présents sur le site permet de comprendre tout le processus d’une production de viande d’envergure mondiale.

Uruguay – Paisaje cultural industrial de Fray Bentos

Volver a la Lista del Patrimonio Mundial

Se trata de un complejo industrial situado al oeste de la ciudad de Fray Bentos, en un saliente de tierra bañado por las aguas del río Uruguay. Su origen fue una fábrica de salazones, creada en 1859, para la explotación comercial de la carne del ganado vacuno criado en las vastas praderas de los alrededores. Ilustrativo de todas las fases de la cadena alimentaria cárnica (abastecimiento, transformación, enlatado, envasado y expedición), el sitio comprende los edificios y equipamientos de la empresa Liebig Extract of Meat Company, que en 1865 empezó a exportar a Europa su producción de carne en conserva y concentrado de carne. Su sucesora, la compañía Anglo Meat Packing Plant, inició la exportación de carne refrigerada a partir de 1924. El lugar mismo, así como las instalaciones industriales, viviendas e instituciones presentes en él, permiten aprehender la totalidad del proceso de una producción de carne que tuvo una importancia mundial.

Uruguay – Industrielandschaft von Fray Bentos

Zurück nach der Welterbeliste

Der auf einem Kap am Fluß Uruguay am Westen der Stadt Fray Bentos gebaute Industriekomplex hat sich von einer Pökelfabrik entwickelt, die im Jahre 1859 gegründet worden ist, um die Viehzucht in den riesigen Wiesen in der Umgebung zu benutzen. Die Stätte, die die ganze Fleischverarbeitungsfolge zeigt –Versorgung, Verarbeitung, Verpacken und Versand-, umfaßt Gebäude und Ausstattungen von Liebig Extract of Meat Company, das Fleischkonzentrat und Cornedbeef nach dem europäischen Market vom Jahre 1865 ab ausführte, und von Anglo Meat Packing Plant, das tiefgefrorene Fleisch vom Jahre 1924 exportierte. Die Planung des Orts, des industriellen Komplexes, der Wohnungen und Sozialvereine auf der Stätte zeigt einen gesamten Fleischherstellungsprozeß internationalen Umfangs.

 UNESCO World Heritage Philately Patrimoine mondial philatélie patrimonio mundial mondiale filatelia Welterbe Philatelie

Stamps timbres sellos selos francobolli postzegels Marken Briefmarken